Kurutulmuş Domatesli & Sarımsaklı Ekmek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Malzemeler:

 

500 g Söke® un,

20 g irmik,

15 g yaş maya,

10 g tuz

50 g zeytinyağı,

320 ml su,

 

Hamurun İç Malzemesi İçin;

 

100 g kurutulmuş domates,

20 diş sarımsak,

100 g kurutulmuş fesleğen otu,

Üzeri için biraz zeytinyağı.

 

Kavrulmuş Sarımsak Yapılışı:

 

5 yemek kaşığı zeytinyağı,

25 g tereyağı,

1 çay kaşığı pudra şekeri.

 

Tavanın içerisine zeytinyağı, tereyağı ve pudra şekerini koyup, tereyağı eriyinceye kadar ısıtın. Daha sonra üzerine 20 diş sarımsağı atıp, karıştırın. Bu karışımı önceden 180 dereceye ayarlanmış fırına atıp, yaklaşık 20–25 dakika sarımsaklar karamelize oluncaya kadar pişirin. Sarımsağın sularını sızdırın ve soğumasını bekleyin.

 

Hazırlanışı:

 

1. Söke® unu ve irmiği karıştırıp, ardından mayayı ovalayın. Daha sonra tuz, zeytinyağı ve suyu ilave ederek elastik ve pürüzsüz hamur elde edinceye kadar yoğurun.

 

2. Yoğurma işlemi bitince hamurun üzerini bez ile örtüp yaklaşık 1 saat dinlendirin.

 

3. Tezgâhın üzerine mısır unu serpip, hamuru tezgâhın üzerine koyun.1–2 dakika bekledikten sonra hamuru dikdörtgen şeklinde yaklaşık 35x25 cm olarak açın. Hamurun üzerine zeytinyağı sürün.

 

4. Kurutulmuş domatesleri hamurun üzerine serpip, parmaklarınızla hamurun içerisine itin, aynı işlemi sarımsak ve fesleğen otları içinde aynı işlemi yapın.  

 

5. Dikdörtgen olarak açtığınız hamurun merkezini sabit tutup,1/3ini merkezin üzerine katlayın. Daha sonra aynı işlemi sol taraftaki hamur için de uygulayın.3 katlı bir hamur elde edeceksiniz. Hamurun içerisindeki malzemelerin dökülmemesi için, hamur uçlarını parmak uçlarınızla bastırın.

 

6. Hamuru enine 3 eşit parçaya bölüp, orta parçanın kesik kenarının bir kenarını malzemeler düşmemesi için, altına kıvırın. Fırın tepsisisin hafifçe yağlayın. Kesik kenarlar yukarı gelecek şekilde hamurları tepsiye yerleştirin. Üzerini bez ile örtün cereyansız bir yerde yaklaşık 30 dakika bekletin.

 

7. Önceden ısıtılmış 220 derecelik fırında yaklaşık 20–25 dakika kızıl kahverengi oluncaya kadar pişirin. Fırından çıkan ekmeklerin üzerine fırça yardımıyla zeytinyağı sürüp, tel ızgara üzerine alarak sıcakken servis edin.

 

Afiyet Olsun...