Parti Ekmeği

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Malzemeler:

 

560 g Söke® un,

2,5 çay kaşığı kuru maya,

250 ml süt,

60 g eritilmiş tereyağı,

30 gr tereyağı (fırın tepsisini yağlamak için),

2 çorba kaşığı toz-şeker,

2 yumurta,

2 çay kaşığı tuz.

 

Hamur Topları İçin:

 

1 adet yumurta sarısı ve 1 çorba kaşığı süt.

1 çorba kaşığı susam tohumu ve haşhaş tohumu.

 

Hazırlanışı:

 

1. 100 ml sütün içerisine mayayı serpip,5 dakika bekletin. Kalan sütü yağ ve şekerle bir tencerede ısıtın(Yağ eriyinceye kadar).Şekerli karışım ılıyınca içine yumurtaları kırıp, karışımı çırpın.

 

2. Söke® unu ve tuzu büyük bir kapta karıştırıp, ortasını havuz şeklinde açarak mayalı-sütü ve tereyağlı karışımı una ilave edin.

 

3.Parlak ve pürüzsüz bir hamur elde edene kadar yaklaşık 10 dakika daha hamuru yoğurun.

 

4. Yağlanmış kaba hamuru koyup, havlu-bez ile örtün. Hamur hacmi 2 kat olana kadar ( yaklaşık 1- 1,5 saat )bekletin.

 

5. Hamuru 19 tane eşit büyüklükte parçalara bölüp, yuvarlayın.

 

6. Fırın tepsisinin büyüklüğüne göre; en dışında 12 adet, ortasında 6 adet ve en içe 1 adet olacak şekilde hamurları sıralayın.

 

7. Hamurlar 2 kat hacme çıkıncaya kadar yaklaşık 45 dakika boyunca havlu bezin altında bekletin.

 

8. Bekleyen hamurun üzerine yumurtayı sürüp, susam, haşhaş ve ayçiçeği içi tohumlarını ekleyebilirsiniz.

 

9. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında yaklaşık 45 dakika altın sarısı renk alıncaya kadar pişirin. Fırından çıkınca tel ızgara üzerine alıp, hemen servis yapabilirsiniz.

 

Afiyet Olsun...